preamble-wrapper

Vattengymnastik

Ålands Motionsförening erbjuder varje vecka över 20 vattengympagrupper för blandade grupperseniorer och herrar. I utbudet ingår även trippelAqua i djupvattenbassäng och vattenpilates. Två av de blandade grupperna hålls i simhallen i Godby, alla övriga pass hålls i Mariebad. Passen är 60 minuter långa.

Vad är vattengymnastik?

Vattengymnastik är träning till musik där man använder vattnet som motstånd. Förutom kroppen som redskap används även olika redskap som till exempel ormar, hantlar, handskar, gymstick och frisbees. Passens upplägg varierar beroende på instruktör. Träningen passar alla då den är mycket skonsam för lederna och bygger både styrka och kondition. 

ÅMFs pass som går under beskrivningen "vattengymppa" ordnas både i Mariehamn och Godby i deras terapibassänger, där deltagarna bottnar och vattnet är ca 30 grader 

Vad är TrippelAqua?

Även i TrippelAqua används olika redskap (se ovanför) under lektionen, inkl. en Aquabike som alltid är ett av de olika redskapen. Muskelträning av flera av kroppens muskler blandas med balans- och konditionsträning under dessa pass.

TrippelAqua ordnas i den djupa bassängen på Mariebad, med aningen svalare temperatur än i terapibassängen.

Vad är vattenpilates?

Pilates är en effektiv och skonsam träningsform som kombinerar kroppsrörelser, andning och medvetande. Pilates i vatten drar nytta av vattnets fysikaliska egenskaper, till exempel så väger man endast 12% av sin kroppsvikt. I det varma vattnet som vattenpilates utförs i blir man även rörligare och kan ev. utföra rörelser som inte klaras av på land. Pilatesträning i vatten kan av flera orsaker kännas lättare än på land. Varje rörelse i pilates är noga genomtänkt och kräver koncentration – stabilisering i både kroppen och själen skänker ett välbefinnande som är karaktäristiskt för pilates. Pilates i vatten bygger upp styrka med fokus på bålstabilitet för att få en förbättrad inre muskelstyrka. Även rörlighet och muskulär balans är områden som fokuseras på.

Vattenpilates ordnas i terapibassängen på Mariebad.

När, var och hur?

Vi erbjuder vattengymnastik i regel 15 veckor per termin  (vår- och hösttermin). När vårterminen avslutas i maj erbjuds även en kortare sommarsäsong som pågår fram till midsommar (4-6 veckor)

Hösttermin  Vårtermin  Sommarsäsong
Startar i augusti/september Startar i januari Startar i maj
Slutar i december Slutar i april/maj Slutar i juni/vid midsommar

Sommarträning i bassäng 2024

Sommarens vattenträning ordnas på Mariebad. Tisdags- och onsdagsgrupperna inleds v.19 (tis 7.5) och pågår till v. 24 (ons 12.6) Torsdagsgrupperna inleds v.18 (tors 2.5), har paus 9.5 och pågår till v.24 (tors 13.6)

Du kan anmäla dig till sommarträning via följande länk:   https://raceid.com/sv/races/12464/about 
 

Gruppträning i bassäng, sommaren 2024
Tid Plats Grupp Ledare
Tisdag kl.11.30-12.30 Mariebad Vattengymppa Mona
Tisdag kl.12.30-13.30 Mariebad Vattengymppa, senior Mona
Tisdag kl.17.30-18.30 Mariebad Trippelaqua Ia
Tisdag kl.19.00-20.00 Mariebad Vattengymppa Ia
Onsdag kl.8.00-8.30 Mariebad Vattengymppa Mona
Onsdag kl.9.00-10.00 Mariebad Vattengymppa Mona
Onsdag kl.11.00-12.00 Mariebad Vattengymppa, senior Mona
Onsdag kl.16.00-17.00 Mariebad Vattengymppa Ia
Onsdag kl.17.00-18.00 Mariebad Vattengymppa Ia
Torsdag kl.16.00-17.00 Mariebad Vattengymppa Mona
Torsdag kl.17.00-18.00 Mariebad Vattengymppa Mona

Vänligen notera att ÅMF förbehåller sig rätten att göra ändringar i schema.

 

Sommarens schema som PDF hittas här: 

 

Vi är dina vattengympainstruktörer

Mona-Lisa Wasström
Tinca Björke
Åsa Darby
Mikaela Sandell
Ia Colérus